Na akkor kicsit mezőgazdaság
Az állami kártalanítás ennél komplexebb dolog:
- az előző 5 év súlyozott átlagát veszi alapul a kárbament termés mennyiséged megállapításánál, tehát a legjobbat és a legrosszabbat leveszi, a maradékot összeadja és utána osztja 3-mal (ha mindig csak a kér van, akkor előbb utóbb semmit sem kapsz). A kár felmérésénél pedig megnézik, hogy hány % a kár.
- ahhoz, hogy egyáltalán részesülhess kártalanításban, fizetned kell egy éves díjjat. Ezt területarányosan számolják ki. Kvázi egy biztosítás.
- emellett, ha nincs biztosítónál kötött tényleges mezőgazdasági biztosításod, akkor csak a megállapított kár felét fogod megkapni
- a károsodott termés menyiségét és az árát is a kincstár határozza meg, az ár jóval a piaci ár alatt van mindig
- soha nem a kár 100%-át fizetik ki, általában 60-65%
- sok esetben egész évben dolgoztál a növénnyel, beleöltél egy vagyont
Kb így néz ki, hogy lenne 100 kg termésed. 1 kg 100Ft piaci áron. Bekövetkezett egy káresemény, kötöttél is rá baromi drága biztosítást. A kincstár megállapítja, hogy 50% a károd (ennek üzemi szinten a 30%-ot el kell érnie művelési módonként (külön szántó, külön ültetvény). A megmaradt 50%-ból lesz 5000Ft-od. Mivel manapság az időjárás olyan, hogy rendszeresen van kár, ezért az 5 éves átlagod jó, ha 90kg (ugye ez az éved is például jövőre már csak 50kg-mal fog szerepelni az átlagnál). Ennek nézik az 50%-át, az 45. A 45-nek kifizetik a 60/-át, az 27kg, kb 70 Ft-tal. Így kapsz kártérítést 1890Ft-ot. A probléma ott kezdődik, hogy mindent úgy fordítottál a termelésre, hogy kb 10000Ft-od lesz a végén, de be kell érned 6890Ft-tal. Persze vannak olyan gazdák, akik csak a támogatásért, kártérítésért ""gazdálkodnak"", Hazardok mindenhol vannak, de nem ez lenne a normális, általános.
Az élelmiszer árak viszont sajnos nem a termelőkön múlnak. Azt bizony a kereskedők verik fel. A termelői piacokon, nagybanikon lévő árusok 99% kereskedő. Tavaly 400-450Ft körül tudtam eladni a kajszit. Kicsiben tudták ismerősök 600Ft-ért. Piacokon 1000Ft fölött volt. Érdekesség: tavaly kb 60-80%-ot esett a búza felvásárlási ára az Ukrajnából behozott, főként amerikai, kétes eredetű (kb 25 vegyszert használnak, amit az Unió már rég betiltott az egészségre való veszélyessége miatt) gabona miatt (én a tavalyelőtti 360 eurós bio tönkölyömet 110 euróért tudtam eladni, pedig Németországba értékesítek és tönkölyt nem nagyon termelnek Ukrajnában, biot meg aztán pláne nem, de minden szabad tárolókapacitást feltöltöttek az ukrán gabonával unió szerte). Kérdem én, mennyivel lett olcsóbb a kenyér és a kifli?