Oldal: 18 / 21

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 14:44
Szerző: Realista24
Na, az első, ami igazán tetszik.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 14:40
Szerző: füst
https://www.youtube.com/watch?v=twNxZXE5KbI
Ennek az elkészitését javasolnám elsajátitani. Nem nagy cucc, picit drága, de ezzel igen jól lehet csajozni. Haladók a torilla tésztát is elkészithetik az sem nehéz, olcsó és a boltival ellentétben nagyon finom frissen!!!
Azt is aláirom hogy bélszint klopfolni szinte megbocsáthatatlan bűn, de a végeredmény zseniálisan finom, és elfelejtődik minden.

Amúgy is azt tanácsolnám hogy tessék megtanulni főzőcskézni, sokkal könnyebbé válik az ember élete, sokszor maga a sütögetés is élvezetes. Jó érzés sasolni egy üveg borral ahogy sül egy nagy szelet lazac vagy steak :)

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 14:05
Szerző: peti_madrid
sonic írta:
peti_madrid írta:Sült pisztráng
Ezt lajkolom! Masfele hallal is mukodik a formula? :)
Persze, működik, szerintem bármilyennel megcsinálhatod. Én most azért csináltam pisztránggal, mert a Lidlben nagyon jó áron lehetett kapni :D
CS0ki írta:Attól még a véreshúrka is rohadt jó anyag. Tényleg, azt tud valaki valahol nagyon jót? BP-n mármint. A szombathelyi piacon lévő az elég fasza.
Belvárosi Disznótoros a Király utcában. Szerintem ott van rá esély, hogy kapsz ;)

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 11:21
Szerző: morientes
Bakonyi gombás szelet
Hozzávalók:
-1 kg sertés hús (comb de még inkább tarja)
-40dkg gomba (erdei vagy champion,de üveges nem jó )
-2 fő nagyobb hagyma
- 1 paradicsom,1 zöld paprika,
-1/2 l tejföl
-fűszerpaprika,só,bors,ízesítő (vegeta),kevés liszt.
A húst felszeleteljük,enyhén kiklopfoljuk,sózzuk,majd forró olajon,lisztben megforgatva kisütjük.Majd félretesszük.A gombát megpucoljuk,hagymát enyhén megpirítjuk,gombát rátesszük,(kockára vagy szeletekre vágva),fűszerpaprika,bors,ízesìtő,kevés piros arany,egyszóval csinálunk egy klasszik gomba pörit.Vigyázzunk,ne sok vizet tegyünk hozzá,mert maga a gomba is sokat ereszt.De ez úgy is adja magát.
A tejfölt elkeverjük egy fél evőkanál lisztel,simára,majd hozzáadjuk a gombához.Ügyeljünk a hőkiegyenlìtésre,/adjunk a gomba szafjtából a tejfölhöz,keverjük el,majd úgy a gombához/hogy ne csomósodjon be)
Forraljuk össze,majd rakjuk bele a tejfölös gombába az elősütött húsokat,és lassú tűzön(takarékon),együtt főzzük kb 10-15 percig.
Galuskával,nokedlivel,vagy krumpli gombóccal tálaljuk,de ha nem esik jó ezekkel vacakolni,akkor jó bármilyen száraz tészta,(szarvacska,csavart,makaróni,penne stb..)

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 10:33
Szerző: RealRaúl77
Apámékkal minden évben levágunk egy disznót, ha gondolod csináltatok neked :mrgreen:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 10:28
Szerző: CS0ki
Konrády húsbolt azt hiszem a MOM-ban, de az már kicsit drágább.
Konrády már nincs. Mondjuk az beteg hely volt, amikor láttam 120 ezerért egy kiló húst, akkor azért megálltam egy pillanatra.
Egyrészt igaz, a minőségi hús az alapja mindennek, másrészt viszont vitatkoznék kicsit... a lenti Steak Shop nyilván prémium kategóriás, de 8-9000 Ft/Kg sztem irreálisan sok.
Hátszínt, Club steak-et, vagy New Yorker-t, esetleg Rib-eye-t már lehet venni fele,vagy harmadannyi áron is
Az irreálisan sok az a fenti 120 ezres. :lol: Azt odaégetni...

Nyilván lehet venni olcsóbban is ezeket a típusú húsokat, de a marha fajtája, hogy mit és hol kajált, az azért nem mindegy. Egy szép márványos húst azért 5000 alatt nem nagyon lehet venni, de inkább több. És ha tényleg nincs pácolbva, hanem a hús íze, állaga van előtérben, akkor ott bőven kijön a különbség. De persze nem azt jelenti, hogy csak ez a jó, csak ha steaket csinálok, akkor ltalában már rámegyek az extra minőségre. :) Attól még a véreshúrka is rohadt jó anyag. Tényleg, azt tud valaki valahol nagyon jót? BP-n mármint. A szombathelyi piacon lévő az elég fasza.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 10:00
Szerző: denej
CS0ki írta:csak a medium rare! :D

Steakkel az a baj, hogy túl sok múlik a húson. Persze pácolással lehet más hatást elérni, de...szóval a steak a húról kell, hogy szóljon, aki viszont a jó húst akarja, ott bizony pengetni kell a jó húsért. :-( pesten mondjuk legalább beszerezhető a cucc, mondjuk a vásárcsarnok aljában. Vagy persze Józsinál a Hegyvidék centerben vagy mi a neve. Meg ha még ott van. :)
Egyrészt igaz, a minőségi hús az alapja mindennek, másrészt viszont vitatkoznék kicsit... a lenti Steak Shop nyilván prémium kategóriás, de 8-9000 Ft/Kg sztem irreálisan sok.
Hátszínt, Club steak-et, vagy New Yorker-t, esetleg Rib-eye-t már lehet venni fele,vagy harmadannyi áron is. Ha a Vásárcsarnokban jársz, a fősoron, a bejárattal szembeni végén, mindkét oldalon, van két hentes, nagyon jó minőségű marhájuk van (többször tesztelt, értenek is hozzá...mindenképp próbáld ki, ha arra jársz) Amúgy meg igen, csak a medium rare :ike:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 9:59
Szerző: revolver
Vagy persze Józsinál a Hegyvidék centerben vagy mi a neve. Meg ha még ott van.
Ott van még, MészárSteak hentes meg amúgy a Steakshop is király meg van a Konrády húsbolt azt hiszem a MOM-ban, de az már kicsit drágább. Ezeknél mind jó húst lehet kapni

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 9:51
Szerző: Realista24
Ja hát igen, a hús....hogy hány ezrest bactam ki olyan húsra, amit pörköltbe kellett volna inkább rakni :x

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 9:48
Szerző: CS0ki
csak a medium rare! :D

Steakkel az a baj, hogy túl sok múlik a húson. Persze pácolással lehet más hatást elérni, de...szóval a steak a húról kell, hogy szóljon, aki viszont a jó húst akarja, ott bizony pengetni kell a jó húsért. :-( pesten mondjuk legalább beszerezhető a cucc, mondjuk a vásárcsarnok aljában. Vagy persze Józsinál a Hegyvidék centerben vagy mi a neve. Meg ha még ott van. :)

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 9:43
Szerző: Realista24
Steak, ha megsült, rá egy darab fűszeres vaj, lefeded 10-15 percre és....jajjj....ki hogy szereti, én általában mediumra szoktam csinálni.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 9:38
Szerző: denej
reeed_ati írta:Na most ennek amit ott kinn használnak, mi lehet a magyar megfelelője? és hol tudom azt beszerezni?
Mert itthon én ilyet nem találtam a boltokban. :hmmm:
Teavaj van, meg rama, de egyik sem az ami nekem kéne.
Piacokon a "tejesnél" lehet kapni általában, Budapesten a Fővámtérin, a Lehelen, és a Rákóczi térin is biztos van. Steak-et pl fele vaj fele mangalica zsíron kisütni...hát az valami brutál :'(

apropó steak: talán a legkönnyebben elkészíthető húsféle, mellé egy kis sült zeller, spárga, és valamilyen aszalt gyümölcsöt (pl. aszalt koktélparadicsom hihetetlenül jól megy hozzá)

Veszel egy 20 dekás marha hátszín filét (lehet kisebbet is, de...minek? :mrgreen: ), bors, olíva olaj, mustár, fokhagyma pácba belerakod, és hagyod 2-3 napig a hűtőben állni, néha picit megforgatod benne. Sót csak sütés után érdemes rászórni, mert megkeményíti a húst, nehezebben sül át tőle. Aztán, függően a "szelet" vastagságától, 1-2 perc között sütöd mindkét oldalát (minél tovább sütöd , annál rágósabb lesz, szal itt vigyázni kell, könnyen gumitalpat lehet készíteni) Aki pedig véresen szereti, 1-1 percig süti, aztán már lehet is nekiesni). Én barátnőmet egyszer berántottam a málnásba, sütöttem neki steak-et véresen, eleinte fúj fúj, azóta pedig csak úgy eszi. :lol:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 7:33
Szerző: RealRaúl77
Én is rendszeresen veszek. spar, tesco, lidl.. Szerintem mindenhol vettem már.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 7:31
Szerző: sonic
reeed_ati írta:Anno, mikor Angliában éltem és konyhán is voltam beugró, ott mindig vajat használtunk a húsokhoz.
Aztán utána otthon is azon sütöttem a csirkét, meg a halakat... és valami isteni finom ízük volt úgy.
Na most ennek amit ott kinn használnak, mi lehet a magyar megfelelője? és hol tudom azt beszerezni?
Mert itthon én ilyet nem találtam a boltokban. :hmmm:
Teavaj van, meg rama, de egyik sem az ami nekem kéne.
Pedig vajat szerintem otthon is lehet kapni. :hmmm:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 6:50
Szerző: reeed_ati
Anno, mikor Angliában éltem és konyhán is voltam beugró, ott mindig vajat használtunk a húsokhoz.
Aztán utána otthon is azon sütöttem a csirkét, meg a halakat... és valami isteni finom ízük volt úgy.
Na most ennek amit ott kinn használnak, mi lehet a magyar megfelelője? és hol tudom azt beszerezni?
Mert itthon én ilyet nem találtam a boltokban. :hmmm:
Teavaj van, meg rama, de egyik sem az ami nekem kéne.

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 3:01
Szerző: sonic
peti_madrid írta:Sült pisztráng
Ezt lajkolom! Masfele hallal is mukodik a formula? :)

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 1:34
Szerző: peti_madrid
Na, örülök, hogy felkaroltátok a főzős topikot, köszi szépen.

Jönnék én is egy nem túl bonyolult recepttel, ha már ötletgazdaként részt vettem a topik alapításában.

Sült pisztráng

Hozzávalók 2 (esetleg 1 elég éhes) fő részére:
- 2 db kb 20-30 dekás pisztráng (belsőségektől megszabadítva, a feje maradhat, mert jó ízt ad neki)
- 2 kisebb citrom (vagy egy nagyobb)
- 30 dkg vaj
- só
- bors
- petrezselyem

Egy tálban keverjétek ki a vajat sóval, felaprított petrezselyemmel. Reszeljétek bele egy citrom héját, illetve a citrom felét facsarjátok rá. Keverjétek ki annyira, amíg szépen elkeveredett minden hozzávaló. Ezután a hala(ka)t a faroktól a fejig kb 2 centinként irdaljátok be a gerincig (érezni fogjátok, amikor a kés eljut a gerincig), de vigyázzatok, hogy ne roppantsátok át azt. Elég az egyik oldalon beirdalni a halat, a másik oldalát nem fontos, de ha akarjátok, nyugodtan vágjátok be ott is. A kész fűszervajat töltsétek be a hal belsejébe, illetve a beirdalt részekbe is kenjetek egy kicsit. A hal másik felére a maradék vajat kell rákenni. Miután ezzel megvagytok, borsozzátok meg jó alaposan mindkét oldalát a halnak (frissen őrölt bors a legjobb hozzá). Ha ez is kész, szakítunk egy nagyobb darab alufóliát, mehet(nek) rá a hal(ak) a nem beirdalt, vajjal megkent féllel, majd bebugyoláljuk az egészet. A sütőt közben melegítsétek elő. Alul-felül sütés funkció beállít 200 fokra a sütőn (gázosnál 6-os fokozat), a csomag rá egy tepsire, és fél órára irány be. Miután letelt a fél óra, vegyétek ki a cuccot, az alufóliát óvatosan nyissátok ki (a kicsapó gőzzel óvatosan!), egy villával szurkáljátok meg a halat, és ha jónak ítélitek, kész is van. Igény szerint rá lehet pirítani kicsit a tetejére, hogy ropogjon a bőre, de ez pusztán ízlés kérdése.

Köretnek rizst és/vagy zöldsalátát ajánlok, illetve az alufólia batyuban lévő olvadt fűszervajjal locsoljátok meg a halat tálalás előtt. Aki szereti jó citromosan, mint én, az még a maradék fél citrom levét facsarja rá nyugodtan, nem fogja elrontani. Kis plusz: borsozott natúr joghurttal is meg lehet locsolni a salátát, esetleg a halat is, illetve jófajta olívaolaj is csodákat tud művelni.

Itt egy kép is róla, én ma főztem ezt magamnak ebédre, így nézett ki (a hal alatt rizs van, amibe kevertem egy kis vékonyra vágott póréhagymát is):

kép

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 0:14
Szerző: sonic
dodi írta:már ha nem Te gyúrod a tésztát.
Meg ha nem te neveled a disznot, meg a tehenet... De azert good point. :) Annyira nem vagyok hardcore arc. :D

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 10., péntek 0:04
Szerző: dodi
sonic írta:Nekem a kedvenc kajam a turos csusza, ami azert szerencses mert rohadt egyszeru megcsinalni.
már ha nem Te gyúrod a tésztát. :mrgreen:

Re: Konyhafőnök

Elküldve: 2015. július 9., csütörtök 23:53
Szerző: RealRaúl77
sonic írta:Meg a turoscsusza vonalon maradva, masik gyors egyszeru es finom a Carbonara. (Nem a tejszines borzalom)

Spagetti teszta majdnem keszre megfoz (nem kell szarrafozni), kozben valami jofele szalonna (eredetileg pancetta, de kicsit husosabb magyar verzio is adja) fokhagymaval megsut kis olivaolajon vagy vajon (par gerezd fokhagyma kes lapjaval osszenyomva, nem kell felapritani). Ha a szalonna megsul, a fokhagymakat kivesszuk. Kozben par tojast egy talban osszekeverunk jofele aprora reszelt olasz kemenysajttal (pl parmezan), es kis orolt borssal. A spagettit atemeljuk a fazekbol a serpenyobe amiben a szalonna van, osszekeverjuk lassu tuzon (tesztat nem kell csontszarazra lecsepegtetni, kis viz mehet vele). Serpenyot levesszuk a tuzrol (!), es a szalonnas tesztara raontjuk a tojasos kevereket, elkeverjuk,ha tul szaraz akkor minimalis viz mehet ra a teszta fozovizebol. Kesz! Vegen megszorhatjuk meg kis parmezannal. Hatranya hogy frissen melegen jo csak, kihulve, vagy ujra melegitve kuka. Elonye hogy lehet kis adagot is csinalni.

Legszívesebben most nekiállnék :lol: Nem jóllakottan tényleg veszélyes olvasni. 1-2 órája meg krumplis-gombás-csirkéset kívántam meg :mrgreen: