Két gyors téma:
1. Most olvasom hogy a vitatott ukrán régiókban most nagyon gyorsított folyamatban adnak orosz útlevelet etnikai hovatartozás nélkül, amivel nagyon sokan élnek is - nyilván az emberek egy része érzelmi alapon (bár feltételezem nekik komoly részben már volt), egy része pedig önvédelmi alapon. Azt hogy ez jó-e vagy rossz-e nem kommentálom, csak annyit akarok mondani hogy ez baromi okos húzás az oroszoktól, és kb. a 21. század területfoglalásának lehet egy relatíve háborúmentes eszköze - miután sikerül egy közvetlen szomszédos területen állampolgári többséget felmutatni, az kiváló alap mind a tárgyaláshoz, mind katonai akciók indoklására (és más felek beavatkozásának kizárására).
2. Ha már szó van erről, ki milyen médiát olvas, honnan tájékozódik, és legfőképpen miért onnan? Én nemzetközileg az apnewst, és ezt ajánlom is mindenkinek. Úgy kerestem anno forrást (főleg amerikai politikai hírek miatt), hogy a lehető legtényszerűbben és semlegesen tálalja a híreket. Nem feltétlen kötelező ez persze, de azzal jó tisztában lenni hogy amit olvasol merre hajlik. Itt ha letekersz, van egy mátrix ami erről szól és rendszeresen frissítik:
https://my.lwv.org/california/torrance- ... -bias-2022
Magyarországon talán a Telex áll ehhez legközelebb, de nem tudok hinni abban hogy bármiféle gond nélkül túl tud lépni egy teljes szerkesztőség azon ami az előző helyükön történt, szóval szerintem egy enyhe, akár tudatalatti balra húzás van. Ezért én szoktam néha mellé Origót is megnézni, ellensúlyozni

És persze érdekes megfigyelni az Index lassú átfolyását enyhe kormányközeliségbe, szóválasztáson néha nagyon látszik. De ha valaki tud jobbat, nyitott vagyok