BlancoMark írta:
De most akkor a kávé egészséges vagy nem? Szinte nincs olyan hét, amikor ne jönne ki egy pozitív tanulmány az előnyeiről, de én ezekben erősen kételkedem.
Van itt orvos?
Hosszútávon nem jó, minden egyes kávéfajtában vannak hasznos anyagok, viszont az, hogy megemeli a pulzust, az, hogy a szívritmust befolyásolja az közismert. Ennek függvényében nem állíthatjuk azt, hogy a koffein tartalmú italok egészségesek.
Veszélyesnek tartom egy társadalomban, hogy a koffeint/alkoholt tartalmazó italokat beállítunk mint rendszeresen ajánlott élelmiszer.
Mikor hallottunk olyat, hogy a homoktövis velő rendszeres fogyasztása megelőzi a szívinfarktust, vagy különböző flavonok (áfonyalé, grapefruitlé, ananászlé) rákellenes vagy antioxidáns hatású. Ezt nem halljuk de azt igen, hogy a kávé jó. Miért? Az egyik mögött hatalmas lobbi tevékenység van az egész világon, de kit érdekel az, hogy reggeli citrusgyümölcsből könnyű ital epehajtó és az epekövesség jelentősen csökkenthető (félcitrom leve vizzel összekeverve-- az éjszaka besűrűsödött epe kitisztul).
Az éhgyomorra fogyasztott kávé epekővességet, nyelőcső, reflux, gyomor, vérnyomás emelő és szívritmus problémát okoz.
A vérnyomás emelő hatása azoknak hasznos akiknek alapesetben alacsony a vérnyomása.
Illetve maga a kávé igazi problémája a pörkölés. Víz nélkül pörkölik nagy hőfokon, ezáltal úgynevezett barnulási termék képződik. Ezek egy része rákkeltő. A jelenlegi álláspont az, hogy napi 1-2 kávé esetében ezt nem tartják problémának de ezek mind összeadódó hatások (koktélhatás). Azaz más élelmiszert is fogyasztunk amelyek rákkeltőek (feldolgozott élelmiszerek).
Mindenesetre van alacsony koffein tartalmú kávé fajta. Van zöld kávé és vannak a lassan felszivodó koffein tartalmú növények mint a Guarana. A guarana előnye, hogy nem okozza azt a hirtelen hatást.
Mindenesetre ha kávézik valaki, előtte egyen.