Madridom Filmklub

Filmek, zenék, könyvek, off... Egyszóval minden más.
Avatar
RealRaúl77
Hozzászólások: 2236
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 21:02
Kedvenc játékosaid: Raúl; Modric; Marcelo
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Tartózkodási hely: bp.; Kaposvár

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: RealRaúl77 » 2015. május 3., vasárnap 23:58

Bibliotheque Pascal

Az első gondolatom a filmmel kapcsolatban, hogy nagyon örülök az ajánlásnak. Ha a magyar filmiparra gondolok, elsősorban a gagyibbnál gagyibb szarok jutnak eszembe, melyet az adók mostanság a torkunkon próbálnak lenyomni. Persze láttam igazi magyar klasszikusokat is, illetve olyan alkotásokat, melyek elég jó szórakoztatást nyújtanak, de mindnek a nézése közben az jut elsősorban eszembe, hogy hiányzik belőle egy igen fontos dolog, a minőség. Lehet egyedül leszek ezzel a véleményemmel, de ez inkább egy olyan beidegződés, melyet tényleg mintha a torkomon akartak volna lenyomni. Természetesen tisztelet a kevés kivételnek. Jobban nem igazán tudnám kifejteni, de egyszerűen ég és föld a kontraszt, amit érzek.
Itt, és ha már emlegetve volt pl a Taxidermián is éreztem ezt a minőséget. Nem a sztoriról beszélek, hanem inkább egyelőre csak a látvány, hangzás, színészi teljesítmény, hasonló kategóriákra gondolok. Persze előfordulhat, hogy csak én nem vagyok elég jártas, de többször felmerült bennem, hogy egy ilyen film, miért nem jut el az egyszerű köznép tudatáig. Bárhonnan nézem, csak a minősíthetetlen alkotásokkal találkozom, és az igazán minőségi filmek, mintha rejtegetve lennének. Ha nincs ez az ajánlás, ha nem ajánlja nekem valaki a Taxidermiát, vagy az egyéb szintén minőségi kategóriába tartozó filmet, amit láttam, szinte biztos, hogy úgy élem le az életem, hogy nem is hallok róla. Ellenben a gagyibbnál gagyibb alkotások a csapból is tudnak folyni.
De még egyszer: lehet, hogy ez csak az én szegénységi bizonyítványom, és saját magam okolhatom, hogy nem szerzek tudomást ezekről.

Maga a film.
Elsősorban beteg volt, de az nagyon, aztán valami fantasztikus elképzelés, ami a szitut illeti, és végül éreztem rajta erőteljesen, hogy magyar. Nem az a gagyi magyar, de valahogy ezeknek a filmeknek meg van egy olyan sajátos hangulata, mely hamisíthatatlanul magyar.
Magát a sztorit csak futólag, néhány részletet vizsgálnék meg, nem mennék bele, az egész filmen érintő elemezgetésbe, mert bár szinte minden kis történés komoly gondolatokat tudott bennem ébreszteni, jelenleg úgy érzem legtöbbjük irreleváns. Nekem is fárasztó, és talán olvasni is az, legjobban egy élőszavas beszélgetés alatt lehetne vesézgetni ezeket.
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!AZ egész, akármennyire is lehetetlen, elképesztő, irreális volt, mégis elhittem. Azokat a valóban nagyon irreális részeket betudtam egyfajta alkotói túlzásnak (buziverésért egy komplett kommandó, álomkivetülés, maga az egész Pascal birodalom stb), inkább egyfajta színezetnek vettem, melyről lehet tudni, hogy nem valós, de mégis jól mutat, érdekes. Leginkább ez az eladom a lányom prostinak téma fogott meg, és foglalkoztatott, talán ez volt a film egyik legütősebb része, számomra mindenképp, és az ezután következő részek. Az a prostikereskedelem, amit bemutattak. Ereje a realitásban rejlett, hogy ez valóban olyan dolog, mely megtörténhet. Az utána lévő rész, mikor ott fogva tartották, az alapjait nézve brutálisabb, és durvább volt, de azon érezhető volt, hogy talán a valóságnak bár nem mond ellent, de az egész környezet, a folyosó, a szobák, a jelmezek miatt mégis egyfajta túlzás volt, mely kissé irrealitás érzetét keltette, így kevésbé vágott gyomorszájon, mint az előtte lezajló rész.
Mindenesetre a fent említetten hosszú percekig pörögtem, hogy hogy átbaszta, aztán eladta, majd a halála nem elégtétel volt, hanem csak értelmetlenséget adott neki, mely miatt még jobban kiakadtam rajta. Bravúros volt szerintem.
Aztán meg a végén jött az "álomallegória", mely szintén totál bullshit, de ezek ellenére úgy gondoltam, hogy egy fasza kis sztori.
Ennél fogva, kicsit negatívan hatott rám a legvége, mikor kiderült, hogy mi is ez valójában. Lassan összeállt a kép. Az hogy a végén sírva adta elő a másik sztorit, mely csak egy kierőszakolt "hazugságnak" tűnt, meg a legvégén, mikor a kislánynak mesélt Mona, arról aztán eszembe jutott, hogy a történet folyamán is többször tanúi lehettünk, hogy milyen jól tudja a sztorikat alakítgatni, milyen jó mesélő is ez a hölgy. Akkor esett le, hogy a kikényszerített hazugság a valóság, a sírás miatt, az egész sztori, amit láthattunk, pedig csak egy kitalált történet, a jó mesélőke miatt. Ez kicsit nem annyira volt jó hatással az összképre nálam, hogy az addigiak melyeket átéltem a filmmel, melyek megfogtak, foglalkoztattak, csupán a főszereplő totális kitalációja.


Összességében véve még így is remek sztorinak tartom, egy nagyon jó szórakozás, melynek van jó pár olyan momentuma, mely foglalkoztathatja a nézőt, mely gondolkodásra, véleménynyilvánításra készteti, még ha most nem is tettem ezt meg maradéktalanul. Minőségi alkotásnak tartom, mely hamisíthatatlanul magyar (legalábbis érezni a hangulatán). Ugyanakkor a rengeteg elvontság már néha azért fájt, főleg az elején, mikor még a téma sem volt olyan nagyon érdekes.

9/10

eddig bitang jó a kör, mindenkinek respect, bár ehhez hozzátartozik, hogy én az én ajánlásom is élveztem, ez másra nem feltétlen igaz :mrgreen:
"Modric más dimenzió..a labda jobb helyen van nála mint magzat az anyja hasában." R.M.C.F.

https://www.youtube.com/watch?v=bIIO0WT1nX4

R.I.P. Godfather

deGea-Carvajal,Ramos,Varane,Marcelo-Verratti,Kroos,Modric-Isco-CR,Benz

Avatar
nmate
Hozzászólások: 13781
Csatlakozott: 2013. április 13., szombat 22:24
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: nmate » 2015. május 3., vasárnap 23:08

Messideco?

Avatar
francois
Hozzászólások: 299
Csatlakozott: 2013. április 15., hétfő 11:40
Kedvenc csapatod: FC Barcelona, Olympique de Marseille, FC Parma

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: francois » 2015. május 3., vasárnap 20:46

én ma este nézem meg roli filmjét, de mivel éjszaka már nem gépezem, holnap hozom a normális értékelést.
Kép
Kép
Kép

Avatar
Remy
Hozzászólások: 27248
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 20:54
Kedvenc játékosaid: Zidane, CR, Ramos, Jesé, Griezmann, Varane, Marcelo, Modric, Bappé, Ødegaard
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Tartózkodási hely: Gotham
Kapcsolat:

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Remy » 2015. május 3., vasárnap 13:10

Még jó, hogy Máté beírta, mert teljesen kiment a fejemből. Szerdán vizsgázok, és közöm nincs az élethez. Viszont szerdán, legkésőbb csütörtökön már hozom is a Calvaryt, ha nem gond. :)
2014 - 10.
2016 - 11.
2017 - 12.
2018 - 13.
2022 - 14.

Ballon d'Or
Cristiano Ronaldo 2008, 2013, 2014, 2016, 2017!
Luka Modric 2018!
Karim Benzema 2022!

Schumacher, Verstappen, Alonso, Mick

New England Patriots

Avatar
nmate
Hozzászólások: 13781
Csatlakozott: 2013. április 13., szombat 22:24
Kedvenc játékosaid: Arbeloa

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: nmate » 2015. május 3., vasárnap 13:04

Izé. Faust jelzett időben, többiek hozzák ma a Calvaryt!

Avatar
lordgabi
Hozzászólások: 6459
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 0:56
Kedvenc játékosaid: Raúl, Puskás, CR, R9, RC, Zidane, Casillas, Ramos, Marcelo, Guti, Nacho
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Tartózkodási hely: Kárpátalja/Budapest

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: lordgabi » 2015. május 2., szombat 4:03

danianevem írta:Helyette inkább a Fehér tenyérnek adj egy esélyt, az a legkevésbé "hajdus". Bár lehet azt is láttad már és nem tetszett.
Egy jó 45 percet elkaptam régebben belőle (nagy elalvás lett a vége), amikor hajnalban adta a TV2, köszi, hogy felhoztad a címét, sok dolog eszembe jutott a filmből, biztosan bepótolom majd. :agree:
Az ajánlásért pedig pacsi, biztosan kimaradt volna az életemből, nem is hallottam még róla, különleges film volt, én is megvárok egy-két értékelést, szétnézek majd napközben a kritikák között, IMDb-n kapott egy stabil hetest, ami igazából hétfél, eddig... :)
Ex-szerkesztő.

2015. november 25.
UEFA Bajnokok Ligája - Shakhtar Donetsk 3-4 Real Madrid C.F.
Arena Lviv, Lemberg - A nagy találkozás! :sziv: :salute:

Avatar
Faust
El director de fotografía
Hozzászólások: 8187
Csatlakozott: 2013. április 13., szombat 18:47

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Faust » 2015. május 2., szombat 3:00

A Calvary-t egészen biztos, hogy nem fogom tudni vasárnapra hozni, kedd este talán, elnézést érte. Összeszaladtak a dolgok elég rendesen.

Mentsgemre legyen szólva hogy az eddigiekkel mind megvagyok és valószínűleg a saját ajánlásomat is láttam már. :mrgreen:

gunner
Hozzászólások: 2904
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 21:34
Kedvenc csapatod: Arsenal

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: gunner » 2015. április 29., szerda 14:02

A Bibliotheque Pascal tényleg nagyon jó, megkockáztatom a tízest, de alszok még rá. Kicsit utána kell olvasnom a dolgoknak :)

A Calvaryt is megnézem még ma.
"And my heart will leave you never."

Avatar
Victor
Hozzászólások: 2897
Csatlakozott: 2013. április 21., vasárnap 16:24
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Norwich City

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Victor » 2015. április 29., szerda 9:12

Calvary
Nekem kifejezetten tetszett, persze azért nem annyira, mint RealRaúlnak :mrgreen: Vele nagyjából teljesen egyetértek, már tervbe volt nálam amúgy is a film, úgyhogy köszönöm az ajánlást, nem csalódtam benne. James atya karaktere nekem is nagyon átjött, de bevallom, nem nagyon tudtam volna más filmet mondani a Harry Pottert leszámítva így hirtelen, amiből Brendan Gleeson neve rémlett (rémszem :mrgreen: ) volna.A vége tetszett, mert elgondolkodtatott rendesen, a közepe pedig kicsit leült, viszont nagyon jól kezdett, és szinte végig lefoglalt. A zenék is kellően megteremtették a drámát, nálam pedig ez fontos elem. Hú, hát nem is tudom mit adjak, talán ha egy kicsit lelkizősebb pillanatomban kap el (mint anno a David Gale élete például) akkor jobban betalál nálam is, de mindenképpen faszentos volt.

ebben a körben eddig szinte csak nagyon jó ajánlás volt, megérte most is értékelőnek jelentkeznem, így tovább skacok :agree:

8/10

a magyar vonatkozású filmen is túl vagyok már, de azt csak jövőhéten hozom, mert arról hosszabban szeretnék értekezni a mivoltja végett :)

Avatar
RealRaúl77
Hozzászólások: 2236
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 21:02
Kedvenc játékosaid: Raúl; Modric; Marcelo
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Tartózkodási hely: bp.; Kaposvár

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: RealRaúl77 » 2015. április 28., kedd 23:56

Santi írta:Mostanában am pont nem, mert eddig eléggé betaláltak az ajánlók a filmeikkel, szinte kivétel nélkül tetszettek és élveztem őket az utóbbi időben, de most sikerült hozni egy olyat, ami nem a zsánerem sajnos. Nem szar fim, szal nem dobom rá a ketteseket, hármasokat, de nálam 5-nél nem több sajna. Nekem ez kb mint a Shame-Rundskop kettős, de a többieknél ezek rendszerint sikert aratnak, szóval hajrá. :)
Nem az, hogy tetszik-e vagy nem, csak előzőleg bedobtál egy sima pontszámot, minden egyéb nélkül, amit persze később bővítettél, most meg írtál kerek 5 szót a filmről :lol:
No offense, csak vicces volt :mrgreen:
"Modric más dimenzió..a labda jobb helyen van nála mint magzat az anyja hasában." R.M.C.F.

https://www.youtube.com/watch?v=bIIO0WT1nX4

R.I.P. Godfather

deGea-Carvajal,Ramos,Varane,Marcelo-Verratti,Kroos,Modric-Isco-CR,Benz

Avatar
Santi
Hozzászólások: 2434
Csatlakozott: 2013. április 15., hétfő 10:58
Kedvenc játékosaid: Santillana, RobyCarlos, Casillas, Zidane, Callejón
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Ferencváros

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Santi » 2015. április 28., kedd 23:41

Mostanában am pont nem, mert eddig eléggé betaláltak az ajánlók a filmeikkel, szinte kivétel nélkül tetszettek és élveztem őket az utóbbi időben, de most sikerült hozni egy olyat, ami nem a zsánerem sajnos. Nem szar fim, szal nem dobom rá a ketteseket, hármasokat, de nálam 5-nél nem több sajna. Nekem ez kb mint a Shame-Rundskop kettős, de a többieknél ezek rendszerint sikert aratnak, szóval hajrá. :)

Avatar
RealRaúl77
Hozzászólások: 2236
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 21:02
Kedvenc játékosaid: Raúl; Modric; Marcelo
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Tartózkodási hely: bp.; Kaposvár

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: RealRaúl77 » 2015. április 28., kedd 23:29

Santi írta:Kálvária (Calvary) - 2014

Nem érdekelnek az ilyen filmek. Tessék egy egysoros és még nincs is vasárnap este. :mrgreen:

5/10
Egyre lazább vagy :mrgreen:
"Modric más dimenzió..a labda jobb helyen van nála mint magzat az anyja hasában." R.M.C.F.

https://www.youtube.com/watch?v=bIIO0WT1nX4

R.I.P. Godfather

deGea-Carvajal,Ramos,Varane,Marcelo-Verratti,Kroos,Modric-Isco-CR,Benz

Avatar
Santi
Hozzászólások: 2434
Csatlakozott: 2013. április 15., hétfő 10:58
Kedvenc játékosaid: Santillana, RobyCarlos, Casillas, Zidane, Callejón
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Ferencváros

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Santi » 2015. április 28., kedd 23:26

Kálvária (Calvary) - 2014

Nem érdekelnek az ilyen filmek. Tessék egy egysoros és még nincs is vasárnap este. :mrgreen:

5/10

gunner
Hozzászólások: 2904
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 21:34
Kedvenc csapatod: Arsenal

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: gunner » 2015. április 28., kedd 22:01

danianevem írta:
messideco írta:Szinkronosan vagy feliratosan jobb?
Egyébként van létjogosultsága a kérdésnek. :D A film nagy részében románul és angolul beszélnek, kevés a magyar szöveg.
Értem mindhármat. Problem? :mrgreen:
"And my heart will leave you never."

Avatar
Santi
Hozzászólások: 2434
Csatlakozott: 2013. április 15., hétfő 10:58
Kedvenc játékosaid: Santillana, RobyCarlos, Casillas, Zidane, Callejón
Kedvenc csapatod: Real Madrid, Ferencváros

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Santi » 2015. április 28., kedd 11:45

Santi írta:7/10
Nem hagy nyugodni a lelkiismeretem, hogy csak úgy idebasztam a pontszámot bármiféle kísérőszöveg nélkül. Megérdemel annyit az ajánló (még akkoris, ha az Remy :mrgreen: ), hogy pár mondattal megtiszteljem még ha semmi újat nem is tudok mondani akkoris. Mert a bérgyilkos nem igazán az a film, amit hosszasan lehetne elemezgetni. Amikor megnéztem sokáig még azon gondolkoztam, hogy ez most valami szar zsé filmet láttam vagy valami egész faszát? De aztán rájöttem ez bizony egy igazi hamisítatlan 80-90-es évekbeli akciófilm ázsiai módra, amit tudni kell kezelni, mert kicsit más szemléletük van, mint hollywoodnak. Szerencsére. Nem szabad teljesen komolyan venni, sokszor esnek túlzásokba, mind a jelenetenként előtt több ezer lőszert, mind a bérgyilkos és a zsaru közötti "túlzott romantika" tekintetében, de mégis van egy hangulata és stílusa a filmnek, ami megfog, ha kényelmesen hátradőlve nézed és nem azt nézed, hogy már a 30. golyót lövik ki egy pisztolyból vagy hogy a félholtra vert ember még vígan ugrabugrál.

Avatar
RealRaúl77
Hozzászólások: 2236
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 21:02
Kedvenc játékosaid: Raúl; Modric; Marcelo
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Tartózkodási hely: bp.; Kaposvár

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: RealRaúl77 » 2015. április 28., kedd 10:08

danianevem írta:Calvary
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Zárásnak kőkemény volt, ugyanis börtönre fel lehet készülni, de arra nem, hogy válaszoljon az áldozat lányának a miértjeire. Főleg, mivel James (akarom mondani Hámesz :D ) az ég világon semmi rosszat nem tett a gyilkosával. Viszont a szembesítés nálam nem ült annyira, mert az apa és lánya között elég semmilyen kapcsolatot írt le a film. Igazából csak ezért volt bajom, inkább hiányérzetem Fionával kapcsolatosan.
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Hú, hát ott az apa-lánya kapcsolat azért kissé mélyebb volt szerintem, mint a semmilyen. Rengeteg tényező volt ott, főleg a múlt, melyre utalásokat tettek állandóan. Tény, a film jelenében tényleg egy felületes, semmilyen kapcsolatnak tűnik, de bőven látszott mindkettőjükön, hogy a mélyben azért ennél sokkal többről van szó, csak valamiért nem tudott kijönni belőlük. Legalábbis én így láttam.
Én ott a legvégén sokkal durvább dolgokat is gondoltam, igazi összeesküvés elméletek jutottak eszembe, nem tudom miért, de Jack arckifejezése alapján valóban ez járhat a legközelebb az igazsághoz. Ez is megfordult a fejemben, és így pont jó is ez a lezárás, hogy nem mondanak semmit, csak a többi gondolat azért kikéri a magáét, és válaszokat vár.
"Modric más dimenzió..a labda jobb helyen van nála mint magzat az anyja hasában." R.M.C.F.

https://www.youtube.com/watch?v=bIIO0WT1nX4

R.I.P. Godfather

deGea-Carvajal,Ramos,Varane,Marcelo-Verratti,Kroos,Modric-Isco-CR,Benz

Avatar
danianevem
Hozzászólások: 739
Csatlakozott: 2014. július 23., szerda 21:46
Kedvenc játékosaid: Puyol, Messi, Koeman, Xavi, Ronaldinho, Cruyff
Kedvenc csapatod: Barcelona

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: danianevem » 2015. április 28., kedd 10:00

Calvary
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Zárásnak kőkemény volt, ugyanis börtönre fel lehet készülni, de arra nem, hogy válaszoljon az áldozat lányának a miértjeire. Főleg, mivel James (akarom mondani Hámesz :D ) az ég világon semmi rosszat nem tett a gyilkosával. Viszont a szembesítés nálam nem ült annyira, mert az apa és lánya között elég semmilyen kapcsolatot írt le a film. Igazából csak ezért volt bajom, inkább hiányérzetem Fionával kapcsolatosan.

Avatar
soadroli
Hozzászólások: 2807
Csatlakozott: 2013. április 18., csütörtök 22:02
Kedvenc csapatod: a másik

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: soadroli » 2015. április 28., kedd 9:10

Na, örülök hogy ennyire tetszett. Jó volt olvasni az irományod.
Kép

Avatar
RealRaúl77
Hozzászólások: 2236
Csatlakozott: 2013. április 14., vasárnap 21:02
Kedvenc játékosaid: Raúl; Modric; Marcelo
Kedvenc csapatod: Real Madrid
Tartózkodási hely: bp.; Kaposvár

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: RealRaúl77 » 2015. április 28., kedd 8:30

Calvary

Bitang jól bekezdett a film. Rögtön az első percekben úgy hirtelen elég sokkoló volt. Aztán erre ugye a végén tért majd újra vissza, egy pofás, beteg keretet adva a filmnek. Persze közben is érezni a hatását.
Én egyébként a közbenső részt is nagyon élveztem. Érdekes karaktere volt hámesz atyának. Amúgy is bírom Brendan Gleeson és szerintem nagyot alakított. Nem mondanám egyszerű filmnek. Végig ott bujkált benne egy kis nyomasztósság, egy kis sötétség, és mindezt papi, egyházi köntösben (reverendában) tálalva még nagyobb feszültséget eredményezett. Az atya személyisége külön megér egy misét, mindenesetre szerintem remekül volt tálalva. Végig pattanásig feszült idegekkel figyeltem, egyáltalán nem könnyen emészthető.
Végig Hámesz karaktere vitte a hátán a filmet, mint Jézus a keresztet, nem véletlen a cím, tökéletesen kifejezi a lényeget. Nem számoltam, de valamiért biztosra veszem, hogy a 14 stáció itt is meg volt, valamilyen szimbolikus formában. Megvolt bőven a szenvedés, majd az önfeláldozás is. Érdekesnek találtam ezt a karaktert, és bár tényleg lassan folydogált, amúgy is általában egy lélektani történetet szerintem nehezebb és nehézkesebb megeleveníteni. Számomra szinte tökéletesen átjött.
A konkrét történésekre nem térnék ki, bár bőven lehetne beszélni azokról is, de úgy gondolom, nem ott kell keresni a lényeget, hogy mi történt a filmben, hanem számomra inkább az érdekes, és biztos vagyok benne, hogy a film egyik célja is az volt, hogy ezt átadja, mi történt Hámesz atyában. Alapból egy érdekes személyiség volt, mely a film folyása alatt folyamatosan bontakozott ki, és folyamatosan fejlődött. Nem mindennapi atya volt, az biztos, nem mindennapi körülményekkel (előélet, lánya, alkohol).
Spoiler következik, olvasáshoz jelöld ki a szöveget!Aztán elértünk a végéhez. Bár a film alakulása, ahogy Hámesz is egyre jobban süllyedt lefele (nem kimondottan a személyisége, bár az is valamilyen szinten, de főleg a körülmények húzták őt magával, és egyre képlékenyebb lett az élete, egyre jobban csúszott ki a kezéből a közösség, illetve, hogy ő az ő lelkipásztoruk, amit az elején még tökéletesen teljesített, aztán egyre ellenségesebb hangulat lett vele szemben.), egyre jobban engedett következtetni a végkifejletre. Bár a legvégéig reménykedtem, mert bírtam az öreget, mégis titkon tudtam, hogy ez lesz, ennek ellenére valahogy hatásosan, és sokkolóan ábrázolták, és utána egy kis ürességet, egy kis gombócot éreztem ott legbelül, mint pl, amikor egy nagyon jó könyv végére érek, és fáj, hogy ennyi volt, fáj, hogy nem lehetek ott tovább velük, hogy el kell fogadnom, hogy nem tudom mi lesz ezután velük (bár itt neki nem voltán 'ezután'). Szerintem egyébként minden egyes személyiséget remekül fogtak meg, remekül ábrázoltak. Ott van Jack, vagy a tiszteletes lánya, de a közösség is tele volt csupa érdekes, nem mindennapi személyiségekkel, egy pszichológusnak remek táptalaj lenne az biztos.
Itt jött az a jelenet, ami alaposan felbaszott. Bírom általában a megválaszolatlan dolgokat, de főleg az olyat, amikor hirtelen vége lesz, és a néző/olvasó döntse el, hogy mi lesz szerinte. Az olyat már kevésbé, amikor amikor film közbeni dolgokat hagynak megválaszolatlanul, ami esetleg fontos lehet, hogy egyes kérdéseket megválaszoljunk, vagy fontos lehet abban, hogy értelmezzük az egészet. Itt sajnos az utóbbit éreztem. De tényleg.. Ez mi volt ez a legutolsó jelenet a börtönben Hamesz lánya és Jack közt?? Rengeteg lehetséges történés futott át az agyamon, a legegyszerűbbektől, a legelvetemültebb összeesküvés elméletekig, és most felbasz, hogy nem tudom, mit akart jelképezni. És pont az a párbeszéd maradt le, amit Dani is említ, de sajnos ez a csattanó csak lett volna, mert inkább a nézőkre hagyták, ami egyrészt jó, mert foglalkoztat, és felbasz, tehát hatásos, másrészt meg szar, mert felbasz és foglalkoztat, de választ nem kaphatok.

Ha már őt említettem, akkor reflektálnék is. Szerintem a csaj így volt tökéletes. Rengeteg belső gond terhelte őt is, akár csak apját, bár közel sem akkora horderejűek. És persze, kézen fekvő lehetett volna, ha segítik egymást a személyiségük elmélyülésében, ahogy ő írja, de szerintem ennek is mondanivalója van, hogy miért nem történt. Csak egy újabb súly, melyet mindketten cipeltek, és pont a megoldhatatlanságban rejlett a lényege, legalábbis én így látom. Az ő kapcsolatukkal, csak még nyomasztóbbá tették a hangulatot, még keserűbbé az atya kálváriáját.

Amit Máté írt, az Istenkérdés, nem is fordult meg az fejemben, csak most, hogy olvastam az írását, mindenesetre jó meglátás, mondasz valamit.


Nagyszerű film, és rengeteget lehet róla beszélni, ezerféle eszmecserét folytatni, szóval mondhatni elég nagy hatást tud elérni, bennem el is ért. A drámája is kellően erős, mély nyomot hagyott bennem. A megvalósítás és a karakterek, főleg Gleeson játéka is nagyszerű. Bár magára a filmre talán a 10/10 kicsit erős (9-et gondolkodás nélkül megadnám imdb-n annyit nyomtam), de úgy érzem, most ezt kell adnom, egyéb dolgokat is figyelembe véve.

10/10
"Modric más dimenzió..a labda jobb helyen van nála mint magzat az anyja hasában." R.M.C.F.

https://www.youtube.com/watch?v=bIIO0WT1nX4

R.I.P. Godfather

deGea-Carvajal,Ramos,Varane,Marcelo-Verratti,Kroos,Modric-Isco-CR,Benz

Avatar
Faust
El director de fotografía
Hozzászólások: 8187
Csatlakozott: 2013. április 13., szombat 18:47

Re: Madridom Filmklub

HozzászólásSzerző: Faust » 2015. április 27., hétfő 21:51

Fehér tenyér nem volt még meg, de őszintén szólva semmi kedvem hozzá. :mrgreen: De majd egyszer, talán...

Egyébként ha minden igaz, jövőre mesterszakon Hajdu fog rendezést tanítani. Kíváncsi leszek. :)


Vissza:

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: 38 regisztrált és 0 vendég