Na, örülök, hogy felkaroltátok a főzős topikot, köszi szépen.
Jönnék én is egy nem túl bonyolult recepttel, ha már ötletgazdaként részt vettem a topik alapításában.
Sült pisztráng
Hozzávalók 2 (esetleg 1 elég éhes) fő részére:
- 2 db kb 20-30 dekás pisztráng (belsőségektől megszabadítva, a feje maradhat, mert jó ízt ad neki)
- 2 kisebb citrom (vagy egy nagyobb)
- 30 dkg vaj
- só
- bors
- petrezselyem
Egy tálban keverjétek ki a vajat sóval, felaprított petrezselyemmel. Reszeljétek bele egy citrom héját, illetve a citrom felét facsarjátok rá. Keverjétek ki annyira, amíg szépen elkeveredett minden hozzávaló. Ezután a hala(ka)t a faroktól a fejig kb 2 centinként irdaljátok be a gerincig (érezni fogjátok, amikor a kés eljut a gerincig), de vigyázzatok, hogy ne roppantsátok át azt. Elég az egyik oldalon beirdalni a halat, a másik oldalát nem fontos, de ha akarjátok, nyugodtan vágjátok be ott is. A kész fűszervajat töltsétek be a hal belsejébe, illetve a beirdalt részekbe is kenjetek egy kicsit. A hal másik felére a maradék vajat kell rákenni. Miután ezzel megvagytok, borsozzátok meg jó alaposan mindkét oldalát a halnak (frissen őrölt bors a legjobb hozzá). Ha ez is kész, szakítunk egy nagyobb darab alufóliát, mehet(nek) rá a hal(ak) a nem beirdalt, vajjal megkent féllel, majd bebugyoláljuk az egészet. A sütőt közben melegítsétek elő. Alul-felül sütés funkció beállít 200 fokra a sütőn (gázosnál 6-os fokozat), a csomag rá egy tepsire, és fél órára irány be. Miután letelt a fél óra, vegyétek ki a cuccot, az alufóliát óvatosan nyissátok ki (a kicsapó gőzzel óvatosan!), egy villával szurkáljátok meg a halat, és ha jónak ítélitek, kész is van. Igény szerint rá lehet pirítani kicsit a tetejére, hogy ropogjon a bőre, de ez pusztán ízlés kérdése.
Köretnek rizst és/vagy zöldsalátát ajánlok, illetve az alufólia batyuban lévő olvadt fűszervajjal locsoljátok meg a halat tálalás előtt. Aki szereti jó citromosan, mint én, az még a maradék fél citrom levét facsarja rá nyugodtan, nem fogja elrontani. Kis plusz: borsozott natúr joghurttal is meg lehet locsolni a salátát, esetleg a halat is, illetve jófajta olívaolaj is csodákat tud művelni.
Itt egy kép is róla, én ma főztem ezt magamnak ebédre, így nézett ki (a hal alatt rizs van, amibe kevertem egy kis vékonyra vágott póréhagymát is):
kép