Madridom.hu
@madridom az Instagramon
Fórumajánló
1902-1910: Az alapítás és a kezdetek
Satellite

A Real Madrid kerete 1907-ben

Egy új sportág jelent meg Angliában, és Spanyolországba is elkezdett gyökeret ereszteni: a labdarúgás. Nagyon hirtelen sebességgel növekedett az ágazat népszerűsége, ez pedig azt jelentette, hogy egyre több szervezetet hoztak létre a sportág gyakorlására, ekkor alakult meg többek között a Madrdi Football Club, a Real Madrid elődje. A klub jogelődjének jogelődje egy 1897-es egyetemista kezdeményezés során alakult, az akkor Football Club Sky-nak nevezett egyesület 1900-ban vált ketté, és így született meg a New Foot-Ball de Madrid és a Club Español de Madrid.

Utóbbinak 1900-as alapításakor Julián Palacios volt az elnöke, majd eljött az 1902-es eszetendő, amikor új vezetőséget választottak, és Juan Padrós vezényletével hivatalosan is megalakult a Madrid Football Club. A labdarúgás népszerűsége olyan nagy ütemben növekedett, hogy a csapat XIII. Alfonz spanyol-király tiszteletére tornát szervezett, ebből a kezdeményezésből lett később a Copa de España.

Julián Palacios elnök volt tehát a klub első elnöke a korai években, és ő volt az, aki 1900-ban döntött arról, mely játékosok alkothatják majd Madrid első számú csapatát. A Padrós testvérek később átvették a vezetést, és a klub tagjainak száma ugrásszerűen gyarapodott. A klub hivatalos, intézményes bejegyzésére így nem kellett sokat várni: 1902. március hatodikán Juan Padrós elnökségével megkezdődött a madridi alakulat azóta hihetetlen utat bejárt történelme.

A Socidedad Real Madrid szabályzatának első oldala

A jövőre nyitott és úttörő vezetőség be is nyújtotta első javaslatát Madrid polgármesterének: szerveződjön meg az első labdarúgó torna. Az első kiírást XIII. Alfonz király megkoronázásának tiszteletére rendezték, öt másik csapat nevezett rá. A résztvevő csapatok közül háromnak volt ilyen-olyan köze a mai Real Madridhoz, az 1902-ben megalapított madridi gárdán kívül ott volt a Club Español de Madrid, a New Foot-Ball de Madrid, a Club Bizcaya (a mai Bilbao) és az FC Barcelona – a tornán az utóbbi két csapat döntőzött, a baszkok pedig diadalmaskodtak.

A torna első hat kiírásából azonban később a Madrid négyet megnyert.

Arthur Johnson, egy úttörő a csapat élén

Az 1902-es alapítás után egy bikaviadal arénája mellett épült meg a csapat pályája, ahol az első meccseket játszották. Az elnökség folyamatosan ülésezett a csapattal kapcsolatban, közülük is kiemelkedett valaki, aki mindenhez hozzá tudott szólni: Arthur Johnson, egy Spanyolországban élő angol úriember. Mindig bizonyította, hogy kulcsfigura a „rendes foci” körülményeinek megteremtésében, később pedig ő lett az első trénere is a csapatnak 1910-ben.

1905: Az első nemzetközi mérkőzés a francia Gallia Sport ellen

A labdarúgás már olyan magaslatokba emelkedett, hogy a klub akkori elnöke, Carlos Padrós új kihívást tűzött ki maga elé: megszervezni egy nemzetközi összecsapást. A Madrid állta a francia egyesület minden költségét, hogy Párizsból a spanyolokhoz érkezzenek, és végül létre is jöhetett a nagy meccs: Franciaország bajnoka Spanyolország bajnoka ellen lépett pályára. Kilencven perc után 1-1-es döntetlennel zárult a találkozó, de a két klub naptárba is vésett már egy visszavágót.

1909: Megszületik a Spanyol Labdarúgó Szövetség

A huszadik század első évtizedének végén komoly konfliktusok alakultak ki a Campeonato de España torna körül, a klubok nem igazán jöttek ki egymással. Ez vezetett odáig, hogy létrejött a Spanyol Labdarúgó Szövetség (1909). A szervezet első évei annak ellenére sem voltak felhőtlenek, hogy mindenki egyetértett abban: kell egy irányító testület a tornának.

Az évtized folyamán begyűjtött elismerések:

  • 5 Regionális bajnokság
  • 4 Spanyol Kupa
Teljes menetrend