Fejléc kép
Fórumajánló
1981-1990: A Keselyű Ötöse

A nyolcvanas években az utánpótlás játékosok egy briliáns generációja dominált. Az Emilio Butragueño vezette “Keselyű ötöse” a történelem egyik legjobb csapatává tette a Real Madridot. Hugo Sánchez góljai mellett sem szabad elmennünk, hiszen ő is hatalmas szerepet játszott ebben az évtizedben. A Real Madrid megnyerte az első két UEFA Kupát, varázslatos estékkel és történelmi feltámadásokkal fűszerezve.

1983-ban Amancio vezetésével a Real Madrid Castilla lett a spanyol másodosztály küzdelmeinek bajnoka, és öt játékos teljesítménye különösen kiemelkedett a csapatban. Ők voltak Pardeza, Sanchís, Míchel, Martín Vázquez és Butregueño. Igazi kincs volt mindegyik játékos, és Di Stéfano nem is habozott, hogy felkészítse őket az első csapatban való szereplésre. A csoport 1985-ben érte ez az áttörést, mikor zsinórban ötödik alkalommal lettek spanyol bajnokok és fontos rekordokat állítottak (például a torna legtöbb gólt szerző csapatáét, 107 góllal).

Hugo Sánchez

Hugo Sánchez

Ebben a sikerben a mexikói csatárnak, Hugo Sáncheznek is nagy szerepe volt. Az akkori veteránokkal, Juanitóval, Valdanóval és Santillanával olyan sereget alkottak, ami közel állt a tökéleteshez. Hét Madridban töltött szezonja során 251 gólt szerzett, négy alkalommal a spanyol bajnokság gólkirályának járó elismerést is begyűjtötte.

Ebben az évtizedben nyerte meg első UEFA kupáját a csapat. Az 1984-85-ös szezonban a Videoton elleni döntőztek és nyertek. A magyar csapatról akkor nem sokat hallottak, de a döntőhöz vezető úton kiejtették a PSG-t, a Manchester United-et és a Partizan Belgrádot is. A következő szezonban egy hihetetlen feltámadásnak köszönhetően megvédhette címét a Real Madrid:  első meccsen 5-1-es vereséget szenvedtek a Borussia Mönchengladbach ellen, az eposzba illő visszavágón azonban Valdano és Santillana dupláival 4-0-ra győztek, ezzel bejutottak a negyeddöntőbe. A döntőben végül az FC Köln volt az ellenfél, aki ellen az első meccsen 5-1, a visszavágón 2-0 arányban nyertek a blancók.

Egy történelmi bajnokság

Egy történelmi bajnokság

Egy történelmi bajnokság

Az 1986-87-es bajnoki szezon volt a történelem leghosszabb bajnoki idénye, hiszen a hagyományos mérkőzés struktúrán felül egy rájátszás mérkőzés is bekerült a naptárba. Butragueno kreativitása, egy kemény védelem, Buyo konzisztens kapusteljesítménye és Hugo Sánchez góljai a szezon vége előtt egy fordulóval bebiztosították a Real Madrid bajnoki győzelmét. A spanyol első osztályban játszó labdarúgók Hugo Sánchezt választották az idény legjobb játékosává, és 34 találatával ő volt a bajnokság góllövőlistájának éllovasa is.

Győzelem a “csend mérkőzésén”

Az 1987-88-as BEk kiírás első körének sorsolásakor a Real Madrid a Maradonával felálló Napolit kapta ellenfélnek. A blancók az első, hazai mérkőzésen zárt kapuk mögött kellett felállniuk, és a klub akkori vezetőedzője, Leo Beenhakker mindent meg is tett annak érdekében, hogy ehhez a furcsa körülményhez hozzászoktassa csapatát. A Real Madrid két mérkőzést játszott a Santiago Bernabéuban a Castilla ellen zárt kapuk mögött, az utánpótláscsapat a Napoli színeit viselte a felkészülési meccseket. A gyakorlás meghozta gyümölcsét, a “csend mérkőzésén” 2-0-ra nyert a Real Madrid.  A szurkolók bár nem lehettek jelen a mérkőzésen, de a transzparensek kifüggesztéséről már előre gondoskodtak, és a vezetőség tagjai elhagyták a páholyt, hogy az oldalvonal mellől szurkolhassanak a csapatnak.

A bajnokság királyai

A bajnokság királyai

Az évtized legjobb csapata Európában

Bár BEK-et nem nyert a csapat a nyolcvanas években, a habfehérek mindig adtak beszédtémát Európának. A France Football az évtized legjobb európai csapatának nevezte a Real Madridot. Alfredo Di Stéfanónak ítélték a legutóbbi 30 év legjobb játékosának járó “Szuper Aranylabda” elismerést.

Az évtized folyamán begyűjtött elismerések:

  • 2 UEFA Kupa
  • 5 Spanyol bajnokság
  • 2 Copa del Rey
  • 1 Ligakupa
  • 3 Spanyol Szuperkupa
Teljes menetrend