Fejléc kép
Fórumajánló
1991-2000: A 20. század legjobb klubcsapata

Ez az évtized többek között Jorge Valdano, Fabio Capello és Vicente del Bosque miatt volt emlékezetes, mindhárom edző sikeres volt és a bajnokságban és Európában is csúcsra vezették a Real Madridot. Munkájuk során olyan szupersztárok voltak segítségükre, mint Redondo, Laudrup, Seedorf, Suker, Mijatovic és Roberto Carlos, akik mind ebben az évtizedben csatlakoztak a csapathoz.

Jorge Valdano Tenerife irányítása során már megmutatta képességeit, csapata látványos és eredményes focit játszott, ő pedig 1994-ben visszatért a Real Madridhoz. A csapat bajnoki címet nyert és olyan játékosok csatlakoztak, mint Redondo, Laudrup, Amavisca és Cañizares. Ugyan ebben a szezonban az utánpótlásban nevelkedő Raúl is bemutatkozott a csapatban. Raúl 1994. október 29-én, 17 évesen Martín Vázquez helyét vette át a Zaragoza otthonában, ekkor egy új legenda született Madridban.

1995 első felében Valdano Real Madridja 5-0 arányban legyőzte Johan  Cruyff Barcelonáját a Bernabéu stadionban. Varázslatos meccs volt, amit a televíziókészülékek előtt világszerte több mint tízmillió néző kísért figyelemmel. Azonban az 1995-96-os szezon rossz eredményei arra kényszerítették a Real akkori elnökét, Lorenzo Sanz-t, hogy Fabio Capellót ültesse a kispadra a csapat élére. Capello akkoriban nagyon kapós edző volt az európai színtéren, és egy álomkerettel vághatott neki madridi munkásságának. Seedorf, Suker, Mijatovic és Roberto Carlos érkezésével, valamint Raúl, Redondo és Hierro segédletével  Capello őjabb bajnoki serleget nyert a Real Madrid trófeagyűjteményébe.

Mijatovic gólöröme a Hetedik megszerzésekor

Mijatovic gólöröme a Hetedik megszerzésekor

1998. május huszadika történelmi nap volt a klub számára. 32 év után, Jupp Heynckes vezetésével a Real Madrid ismét meghódította Európát, a Juventus elleni Bajnokok Ligája döntő végén magasba emelhették a klub hetedik BEK/BL serlegét – Pedja Mijatovic 66. percben szerzett találatával hozhatták haza Madridba a Hetediket. Ebben az évben decemberben Guus Hiddink vezetésével a Real Madrid megnyerte történelme második Interkontinentális Kupáját.

1999-ben egy olyan edző vette át az irányítást, aki játékosként egész életében a Real Madridhoz kötődött és több, mint 300 mérkőzést lejátszott, továbbá korábban a Real Madrid és a Real Madrid Castilla edzői tevékenységét ellátta már. Vicente del Bosque olyan filozófiát adott a csapatnak, ami Európa legjobbjaivá tette a Real Madridot. Első serlege 2000-ben érkezett, ekkor nyerte meg a klub a nyolcadik BEK/BL serlegét. Ugyan ebben az évben Florentino Pérez átvette a klub elnökségét, és leigazolta a bolygó egyik legjobb játékosát, Luis Figót.

Redondo a magasba emeli a Nyolcadikat.

Redondo a magasba emeli a Nyolcadikat.

Adios, Juanito

1992. április másodikán az akkor 37 éves Juanito éppen a Real Madrid – Torino mérkőzést nézte, miután a Mérida felé vezető úton egy tragikus autóbaleset az életét követelte. A Madrid “hetesét” mindig örömmel fogadták a Bernabéu stadionban, és miatta éneklik a Bernabéuban minden mérkőzés hetedik percében a híres “Illa, illa, illa, Juanito Maravilla” rigmust.

A jó holland sorozat vége

Az 1991-1992-es UEFA Kupában a Real Madrid véget vetett egy holland hagyománynak. Akkor holland csapat már egy évtizede nem talált legyőzőre hazai pályán. A habfehér alakulat az Utrecht-et győzte le 3-1 arányban, a gólokat Roest (öngól), Prosinecki és Villaroya szerezték.

Juanito

Juanito

A történelem legjobb klubja

A klub már több mint ötven serleget tudhatott gyűjteményében, emiatt pedig a FIFA 1998-ban odaítélte a Real Madridnak a “történelem legjobb klubjának” járó elismerést. A legjobb tíz játékos közé bekerült Puskás és Di Stéfano is, és 1997-ben a további díjazottak között szerepelt Roberto Carlos, Raúl, Mijatovic és Suker is. A 2000-s Bajnokok Ligája győzelem után a Real Madridot választották a 20. század legjobb klubcsapatának.

Real Madrid: A 20. század legjobb klubja

Real Madrid: A 20. század legjobb klubja

Di Stéfano tiszteletbeli elnök lett

Miután játékosként és edzőként több, mint tizenkét évig szolgálta a klubot, Alfredo Di Stéfano 2000-ben megkapta a tiszteletbeli elnök rangot a Real Madridban. A Florentino Pérez elnöksége alatt alakuló új vezetőség már az első ülésén meghozta erről a döntését, a közgyűlés pedig 2000. november ötödikén el is fogadta a javaslatot.

Az évtized folyamán begyűjtött elismerések:

  • 1 FIFA “A 20. század legjobb klubcsapata” elismerés
  • 2 Bajnokok Ligája
  • 1 Interkontinentális Kupa
  • 2 Spanyol bajnokság
  • 1 Copa del Rey
  • 2 Spanyol Szuperkupa
Teljes menetrend