Bajnokcsapatok Európa-kupája
1959/60

Bajnokok Ligája történelem

Sorozatunkban bemutatjuk a Real Madrid eddigi tizenkét BEK/BL győzelmének történetét. Íme az ötödik, 1960. májusából.

Az 1959/60-as BEK-szezon több szempontból is kiemelkedő volt az elitsorozat küzdelmeit vizsgálva. A Real Madrid sorozatban 5. címét zsebelte be, ezzel a történelemben az első klubként „hazavihette” a trófeát, a gólkirály egy bizonyos Puskás Ferenc lett, a döntő pedig máig rekordmennyiségű gólt és nézőszámot hozott, de ezekről a továbbiakban bővebben is beszámolunk.

Résztvevő csapatok

Az út Glasgowig

Az 1959/60-as Bajnokcsapatok Európa-kupája fináléját a Glasgow-ban található Hampden Park stadionban játszották. A Real Madrid ellenfelei a sorozatban a luxemburgi Jeunesse Esch, a francia OGC Nice, a spanyol FC Barcelona, valamint a német Eintracht Frankfurt voltak.

A Real Madridnak ebben a szezonban a Bajnokcsapatok Európa-kupája sorozatban összesen hét mérkőzése volt, kezdve a nyolcaddöntő ppárosításával, át a negyeddöntőn és az elődöntőn, egészen a nagy skóciai fináléig. A kiírásban egyedül a Nice vendégeként szenvedett vereséget a csapat, többi mérkőzését megnyerte.

Mérkőzés
Mérkőzés
Győzelem
Győzelem
Rúgott gól
Rúgott gól
Kapott gól
Kapott gól
 • Győzelmi ráta
  86%
 • 1
  Jeunesse Esch
  12-2
 • 2
  OGC Nice
  6-3
 • 3
  Barcelona
  6-2
 • 4
  Eintracht Frankfurt
  7-3

A szezon gólszerzőiA torna gólkirálya 12 találattal Puskás Ferenc lett, de nem ez volt az egyetlen maradandó elsimerés, amit aztán a szezon végén bezsebelhetett a magyar legenda. A döntőben szerzett négy gólja a mai napig egyedülálló teljesítmény a sorozat történelmében!

1960. május 18. Glasgow

A finálé

A Barcelona ellen aratott győzelem azt jelentette, hogy a Frakfurt ellen döntőzhettek Puskásék Glasgow-ban. A németek meggyőző, 12-4-es összesítéssel kvalifikáltak a döntőbe a skót Rangers ellen.

A klub elnöke, Santiago Bernabéu így tüzelte a játékosokat a glasgow-i döntő előtt:

Végrehajtottátok azt a hőstettet, hogy négyszer megnyertétek a BEK-et. Ha ma este megnyeritek az ötödiket, akkor a Real Madrid legnagyszerűbb tündöklése a ti nevetekhez kapcsolódik majd. Gondoljatok arra, hogy öt érzékszervetek van. Az ötös számnak kell lennie a legfontosabbnak. Ezen kívül gondoljatok bele, hogy mekkora büszkeség lenne a siker a minket elkísérő spanyoloknak, illetve azoknak, akik külföldön dolgoznak. Spanyolország és a Real Madrid lobogóját kell védenetek.

Santiago Bernabéu, NSO

Real Madrid (7)

Dominguez
Marquitos
Santamaría
Pachin
Vidal
Zarraga
Canario
Del Sol
Di Stéfano
Puskás
Gento

Eintracht Frankfurt (3)

Loy
Lutz
Eigenbrodt
Hoefer
Weilbächer
Stinka
Lindner
Pfaff
Kress
Stein
Meier

A Hampden Park lelátóiról közel 130.000 ember, becslések szerint további 70 millióan pedig televízión keresztül követte a döntő eseményeit, amely mai napig rekordnak számító termést hozott a gólok számában, és ezt a mérkőzést a BEK legjobb döntőjeként tartják számon. Érdekesség továbbá, hogy egyik csapat játékosa sem kapott lapot a találkozó során

Miguel Muñoz ekkor már nem a pályán, hanem amellett, vezetőedzőként segítette a csapatot, és a Frankfurt elleni győzelemmel ő lett az első ember, aki játékosként és edzőként is megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot - játékosként háromszor is sikerült neki.

A főszereplők mondták

Nem igazán tudtuk megünnepelni a győzelmet, mivel a szállodánk hatvan kilométerre volt Glasgow központjától. A siker után be szerettünk volna menni a városba, de Bernabéu azt mondta, hogy senki sem hagyhatja el a hotelt. Aprósütemény és egy kis pezsgő fogyasztásával kellett megünnepelnünk a diadalt.

Alfredo Di Stéfano MARCA

Puskás született gólvágó volt. Mindig a kapu járt a fejében. Jól lőtt, és jól helyezkedett. A büntetők elvégzésében pedig verhetetlen volt. Nemcsak a Frankfurt kapusa nem tudott túljárni az eszén, hanem senki más sem. Ezen kívül pedig nagyszerű ember volt.

Alfredo Di Stéfano NSO

Ezen a meccsen Puskás kihasználta egyik nagyszerű képességét: tizenöt méteren senki sem érhette utol. Erre a mérkőzésre örökké emlékezni fognak, és megtisztelő, hogy a történelem legjobb döntőjének tartják. Úgy gondolom, lehetetlen megismételni a tíz gólt hozó finálét.

José Santamaría NSO

Képgaléria